LenVitol olej lniany tłoczony na zimno, posiada wysoką zawartość OMEGA-3 (ponad 50%).
Produkt termolabilny - dostępny wyłącznie dla zamówień z odbiorem osobistym w aptece. Zalecane dokupienie torby termoizolacyjnej. Produkt niedostępny dla opcji dostawy kurierem DPD.
Dostępne opcje wysyłki dla tego produktu
Oleofarm LenVitol olej lniany, 250ml - opis produktu
- Olej lniany LenVitol® powstaje tradycyjną metodą tłoczenia na zimno. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów wielonienasyconych, oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas alfa-linolenowy (omega-3) i kwas linolowy (omega-6). Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
- Olej lniany, wykorzystany do produkcji produktu LenVitol, jest surowcem farmakopealnym, co oznacza, iż spełnia wymagania jakościowe określone dla danego surowca przez Farmakopeę Polską. Farmakopea Polska to zbiór wymagań jakościowych i metod badania produktów leczniczych i ich opakowań oraz surowców farmaceutycznych w Polsce.
- Olej lniany LenVitol® powstaje tradycyjną metodą tłoczenia na zimno. Do jego wytwarzania użyte są wysokolinolenowe odmiany ziaren lnu. Tłoczenie na zimno oznacza, że olej tłoczony jest z surowych nasion, które nie są podgrzewane czy podprażane. W procesie jego produkcji nie stosuje się rozpuszczalników organicznych oraz rafinacji chemicznej czy fizycznej. To właśnie odróżnia LenVitol® od przemysłowych olejów roślinnych, które są tłoczone na gorąco, a następnie rafinowane, w wyniku czego usuwane są z nich cenne właściwości. Olej lniany tłoczony na zimno posiada cenne walory dietetyczne i prozdrowotne. Spożycie olejów tłoczonych na zimno, może prowadzić do zahamowania bądź opóźnienia rozwoju dietozależnych chorób cywilizacyjnych, takich jak: otyłość, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze
- LenVitol® charakteryzuje się wysoką zawartością tak zwanych tłuszczów wielonienasyconych, oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas alfa-linolenowy (omega-3) i kwas linolowy (omega-6). Współczesna dieta charakteryzuje się zbyt dużym spożyciem tłuszczów nasyconych i zbyt małym spożyciem kwasów omega-3, których organizm człowieka nie potrafi sam wytworzyć. Ich niedoborom można przeciwdziałać stosując odpowiednią wzbogaconą żywność lub suplementację.
- Kwas alfa-linolenowy (ALA), w który bogaty jest LenVitol® oraz kwas linolowy (LA) pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi5. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi jest szczególnie istotne w przypadku osób, u których stwierdzono tzw. hipercholesterolemię objawiającą się podwyższonym poziomem frakcji cholesterolu lub trójglicerydów w surowicy krwi.
- Ze względu na swoje właściwości LenVitol® polecany jest do diety dr Budwig. Jest jej idealną podstawą, ponieważ nasyca organizm odpowiednią ilością kwasów omega-3, dzięki czemu komórki odzyskują swoje naturalne właściwości. Spożywanie oleju lnianego wysokolinolenowego zalecane jest osobom starszym, intensywnie uczącym się i uprawiającym sport, ze względu na zwiększenie wydolności i odporności organizmu. Olej lniany wysokolinolenowy dostarcza energię oraz jest źródłem kwasów omega-3, które stanowią materiał budulcowy dla komórek i tkanek organizmu człowieka.
- Właściwości związków zawartych w oleju lnianym mogą powodować obniżenie ciśnienia u pacjentów z łagodną hipercholesterolemią i umiarkowanie podwyższonym ciśnieniem tętniczym. Powodując rozszerzenie naczyń krwionośnych, działają ochronnie i poprawiają pracę serca oraz układu krążenia. Dzięki działaniu kardioprotekcyjnemu olej lniany ogranicza ryzyko ostrych incydentów sercowo-naczyniowych8. Jego stosowanie może prowadzić do zahamowania bądź opóźnienia m.in choroby niedokrwiennej serca2 . Kwas alfa-linolenowy (omega-3) spożywany w postaci oleju lnianego może zmniejszać ryzyko nadciśnienia, miażdżycy i chorób serca.
- Olej lniany powinien być stosowany wyłącznie na zimno – nie należy używać go do podgrzewania i smażenia potraw. Powinien być również zabezpieczony przed działaniem podwyższonej temperatury. Istotne jest przechowywanie oleju lnianego LenVitol® w lodówce (w temperaturze 4-10°C). Niewłaściwe przechowywanie i stosowanie oleju lnianego powoduje utratę jego cennych właściwości odżywczych, spowodowanych utlenianiem obecnych w nim kwasów tłuszczowych. Dzięki zastosowaniu termicznych opakowań, odpowiedniej butelki chroniącej przed wpływem światła oraz tłoczeniu małych partii, LenVitol® jest zawsze świeży, a jego właściwości korzystne dla Twojego organizmu.
Składniki
Olej lniany tłoczony na zimno wysokolinolenowy
PKWIU | 10.41.29.0 |
Rodzaj | Dietetyczny środek spożywczy |
EAN | 5907559279596 |
BLOZ_07 | 8729301 |
- Postać
- olej
- Aplikacja
- doustnie
- Podawanie
- doustnie
Działalność firmy rozpoczęła się w 2002 r. w Pietrzykowicach koło Wrocławia. Jako Zakład Produkcji Olejów Farmaceutycznych i Kosmetycznych firma specjalizowała się w produkcji olejów roślinnych z nasion m.in.: wiesiołka, ogórecznika i lnu. Obecnie siedziba firmy i zakład produkcyjny znajduje się na ulicy Mokronoskiej we Wrocławiu. Dziś Oleofarm to jedna z większych firm farmaceutycznych z polskim kapitałem, która w swej ofercie posiada bogatą ofertę olejów zimnotłoczonych, suplementów diety, soków itp.