Ibesan Maślan Forte to produkt do postępowania dietetycznego w przypadku chorób zapalnych jelit, zaburzeniach czynnościowych jelit oraz biegunkach poantybiotykowych.
Dostępne opcje wysyłki dla tego produktu
Ibesan Maślan Forte, 60 kapsułek - opis produktu
Rola biologiczna kwasu masłowego w jelicie
SCFA (krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe) pełnią wiele istotnych funkcji w organizmie człowieka. Przede wszystkim w sposób bezpośredni stabilizują strukturę i zapewniają integralność oraz funkcjonalność ściany jelita, stymulują wzrost saprofitycznej flory bakteryjnej, hamując tym samym rozwój patogenów jelitowych z gatunku E. coli, Campylobacter i Salmonella. SCFA wywierają efekt troficzny, przyspieszając gojenie i regenerację jelitową. Utrzymanie integralności bariery jelitowej jest kluczem dla prawidłowego funkcjonowania jelita. Kwas masłowy istotnie wpływa na jej utrzymanie.
Do postępowania dietetycznego w:
- zaburzeniach czynnościowych przewodu pokarmowego: bólach i wzdęciach brzucha, biegunkach,
- zaparciach, dyspepsji czynnościowej
- nieswoistych chorobach zapalnych jelit: choroba Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego
- zespole jelita drażliwego (IBS)
- zapaleniu jelit po radioterapii
- zaburzeniach flory jelitowej po antybiotykoterapii
- chorobie uchyłkowej jelita grubego
- stanach po zabiegach diagnostycznych i chirurgicznych w obrębie przewodu pokarmowego
- przy biegunkach w infekcjach jelitowych
Sposób użycia
- Dorośli 1-2 kapsułki dziennie (rano i wieczorem). Preparat należy przyjmować przez okres co najmniej 3 miesięcy.
- Dzieci powyżej 7 roku życia: 1 kapsułka raz dziennie minimum przez 6 tygodni stosowana w porze wieczornej.
Kapsułkę należy połknąć w całości (nie rozgryzać, nie wysypywać zawartości), popić wodą. Przyjmować w trakcie posiłku.
Przeciwwskazania
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników preparatu.
Ostrzeżenia
Produkt nie może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia. Nie jest odpowiedni do stosowania pozajelitowego. Nie stosować u osób, u których nie stwierdzono wymienionych stanów chorobowych, zaburzeń stanu zdrowia lub brak jest wskazań lekarskich do jego stosowania.
Przechowywanie
Produkt należy przechowywać w sposób niedostępny dla dzieci, w temperaturze pokojowej, w suchym, ciemnym miejscu.
Składniki
Maślan sodu, olej palmowy, otoczka kapsułki: hydroksypropylometyloceluloza, substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe kwasów tłuszczowych.
1 kapsułka zawiera:
- wartość energetyczna 7 kJ/2 kcal,
- tłuszcz <0,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone <0,1 g; węglowodany 0,23 g, w tym cukry <0,1 g;
- białko <0,1 g, sól 0,15 g,
- maślan sodu 300 mg, w tym kwas masłowy 240 mg.
2 kapsułki zawierają:
- wartość energetyczna 15 kJ/3 kcal,
- tłuszcz 0,17 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,17 g; węglowodany 0,46 g, w tym cukry <0,1 g;
- białko <0,1 g, sól 0,31 g,
- maślan sodu 600 mg, w tym kwas masłowy 480 mg.
100 g produktu zawiera:
- wartość energetyczna 1380 kJ/330 kcal,
- tłuszcz 16 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 16 g; węglowodany 44 g, w tym cukry 1,8 g; białko <0,5 g, sól 29,2 g,
- maślan sodu 56,7 g, w tym kwas masłowy 45,4 g.
PKWIU | - |
Rodzaj | |
EAN | 5906204021894 |
BLOZ_07 | 3932661 |
- Postać
- kapsułka
- Aplikacja
- doustnie
- Podawanie
- doustnie
- Typ produktu
- Żywność specjalnego przeznaczenia
- Działanie
- Wewnętrzne
Firma Natur Produkt Zdrovit już ponad dwadzieścia lat uczestniczy w rozwoju polskiego rynku farmaceutycznego. Sukces zawdzięczamy determinacji w poszukiwaniu preparatów innowacyjnych, o sprawdzonym działaniu i tylko takich, które spełniają najwyższe standardy jakości. Zaufało nam wiele wiodących światowych firm farmaceutycznych, których produkty wprowadzaliśmy na polski rynek.
Ucząc sie na tych doświadczeniach oraz bazując na technologii naszych niemieckich partnerów z firm Kruger oraz Dr Theiss, staliśmy się jednym z wiodących producentów form musujących dla farmacji.
Nasze produkty otrzymały wiele wyróżnień konsumenckich i branżowych. Szczególnie dumni jednak jesteśmy z faktu, że jako pierwsi w Polsce otrzymaliśmy w 2013 roku prestiżowe Certyfikaty Jakości Narodowego Instytutu Leków.