Pyłek kwiatowy jest niezwykle cennym źródłem składników odżywczych. Sięgnij po pyłek kwiatowy, kiedy odczuwasz zmęczenie, brak koncentracji, a masz przed sobą jeszcze dużo pracy. Już po kilku minutach poczujesz, że znużenie mija, ty zaś odczuwasz przypływ nowych sił i energii.
Ze względu na bogaty skład stosowany w profilaktyce i przywróceniu sprawności psycho-fizycznej organizmu.
Dostępne opcje wysyłki dla tego produktu
Pyłek kwiatowy pszczeli, naturalny, Miody Polskie, 200 g - opis produktu
Charakterystyka
Pyłek pszczeli to pyłek kwiatowy zebrany przez pszczoły i częściowo przez nie przetworzony. Zebrane pyłki w postaci małych kuleczek niosą one do ula, by po dalszym przetrawieniu, stanowił pokarm młodych owadów.
Każda z tych małych kuleczek składa się z ok. 100 tys. ziaren pyłków, w tym także roślin leczniczych, np. dziurawca, mniszka lekarskiego, dzikiej róży. U wlotu do ula pszczelarze zakładają rodzaj przeszkody, która sprawia, że część pyłków niej pozostaje. Wysuszony, trafia potem do sklepów i aptek.
Właściwości
- Wysoka skuteczność w zapobieganiu i łagodzeniu skutków przerostu gruczołu krokowego
- Działa ochraniająco i wspomaga regenerację wątroby
- Pobudza produkcję czerwonych krwinek
- Działa przeciwzapalnie i przeciwmiażdżycowo
- Przyspiesza regenerację, zwiększa witalność organizmu po wzmożonym wysiłku psychicznym i fizycznym
- Pomaga odbudować odporność organizmu po chemio i antybiotykoterapii
- Wiąże substancje toksyczne z organizmu ułatwiając ich usuwanie
- Posiada właściwości antyoksydacyjne chroniące białka, lipidy oraz DNA przed uszkodzeniami oksydacyjnymi
Składniki
Zawiera około 30% białka przyswajalnego przez organizm ludzki, kilkadziesiąt biopierwiastków ponad 20 aminokwasów także takie pierwiastki, jak: pallad, wanad, wolfram, iryd, cynk, kobalt, mangan, chrom, tytan, miedź a także żelazo, magnez, fosfor, siarka i wiele innych.
Sposób użycia
Dzienna dawka pyłku kwiatowego najlepiej godzinę przed posiłkiem
- Dorośli : 10g-20g
- Dzieci: dawki o połowę mniejsze niż u dorosłych
Pyłek kwiatowy można także spożywać z miodem (w ½ szklance przegotowanej i przestudzonej wody 30°C, rozpuścić 1 łyżeczkę miodu oraz 1 łyżeczkę pyłku kwiatowego). Odstawić na godzinę, zamieszać i wypić najlepiej godzinę przed posiłkiem. Po 4-6 tygodniach spożywania pyłku zaleca się stosowanie przerwy 1-2 tygodniowej.
Przechowywanie
Przechowywanie pyłku kwiatowego w lodówce w temperaturze 1-5°C powoduje, że jego właściwości biologiczne zachowują się w niezmienionym stanie przez okres 1 roku.
Masa netto
200g
PKWIU | 01.49.24.0 |
Rodzaj | |
EAN | 5903240763986 |
- Podawanie
- doustnie
Wszystkie produkty Miodów Polskich pochodzą JEDYNIE z pasiek polskich, znajdujących się na czystych ekologicznie terenach.
Nasze produkty nie posiadają żadnych ulepszaczy.
Bazujemy wyłącznie, w 100% na surowcu wytworzonym przez zdrowe pszczoły.
Zanim nasze produkty trafią do sprzedaży, wpierw gruntownie są badane laboratoryjnie pod kątem wartości leczniczych i czystości ekologicznej.